Choď na obsah Choď na menu
 


http://img.cas.sk/img/8/article/339287_import-plet-pokozka-tvar-citliva-plet-pokozka-tvar-citliva-crop.jpg

Mráz a ľadový vietor nie sú jediné, ktoré ohrozujú pokožku v zimnom období. V zime klesá teplota, ale zároveň aj vlhkosť. Práve tá je veľmi potrebná pre zdravie pokožky, pretože rozpúšťa chemické znečistenie vo vzduchu a prašnosť. Poklesom vlhkosti je pokožka ohrozená a nechránená. V zime nemá UV žiarenie takú intenzitu ako v lete, ale tiež útočí na pleť.


Tieto faktory stačia na to, aby nedostatočne ošetrená pleť trpela. Prejaví sa to na jej vzhlade v podobe červených flakov, šupiniek, popraskaných perách a rukách, lámavých nechtoch. Ak trpí pokožka dlhšiu dobu nedostatkom tuku a vody, môžu sa vytvárať najmä na nechránených miestach bolestivé prasklinky. Nevyzerá to pekne a hlavne to bolí. Správnym krokom pre žiarivú zdravú pleť aj v zime, je výber kvalitnej kozmetiky. K tomu, aby si pokožka zachovala svoju jemnosť, potrebujeme kombinácie prípravkov.

Olejčeky

Sú tvorené olejovou zložkou bez obsahu vody. Na pokožku majú veľmi priaznivý účinok, pretože okamžite zjemňujú povrch a ľahko preniknú do hlbších vrstiev. Sú vhodné pre tvár aj telo, ale vyberáme si podľa typu pleti. Na trhu sú rôzne druhy ako napríklad - z ruží, azulénový, olivový, avokádový, mandľový, santalový, karoténový, ľubovníkový, pomarančový...
Pleťový olejček používame pri večernom ošetrení samostatne, alebo v kombinácii s nočným krémom.

Prípravky typu "voda v oleji"

Sú to hustejšie a mastnejšie krémy, ktoré pokožku premasťujú. Napríklad mandľový krém, nechtíkový, norkový...

Prípravky typu "olej vo vode"

Patria sem ľahké hydratačné krémy, v ktorých väčšiu časť tvorí voda a menšiu mastné komponenty. Môžu byť v podobe hustejšej (krémy), alebo redšej (emulzie). Pokožku predovšetkým hydratujú. Ak si myslíte, že pre pokožku najlepšie urobíte ak sa natriete hutným mastným krémom, mýlite sa. Vrstva tuku síce pomôže suchej pleti, ale zmiešanej a mastnej neprospieva. Bude premastená a málo hydratovaná. Na niektorých miestach sa bude príliš lesknúť a na druhých bude šupinatá.


Ľahké denné krémy a emulzie sú oveľa vhodnejšie. Nie je pravda, že ľahké krémy nie sú tak výživné ako hutné krémy. Konzistencia nemá nič spoločné s obsahom účinných látok. Emulzie majú prednosti v podobe ľahkého roztierania a vstrebávania, sú ideálnym podkladom pre make - up.


Názor, že hydratačný krém na pokožke mrzne je mylný. Keď si prípravok nanesiete na tvár, hneď sa vstrebáva a stáva sa súčasťou vášho tela s teplotou 36,5 °C. To, že i v zime potrebujeme hydratačný prípravok, ešte neznamená, že mastnejšie krémy úplne zavrhneme. V prípade, že máte veľmi suchú pokožku a už sem - tam aj vrásky, potrebujete mastnejší krém, ale najlepšie na noc.


Ak stále máte pocit že prípravok, ktorý používate cez deň vám nestačí potom je vaša pleť dlhodobo dehydratovaná. A to nielen pôsobením mrazu, ale aj vplyvom klimatizácie. Pleti prospeje používanie krému s vyššým obsahom vody aj v noci. Podľa typu pleti ho môžte kombinovať s mastnejším krémom. Doprajme si koncentrovanú ochranu v podobe ampuliek a séra.


Vzhľadom k tomu, že si telo chránime oblečením, nie je tak ohrozované ako pokožka tváre. Na deň je vhodné používať telové mlieka a noc výživné krémy. Raz do týždňa si doprajme zvláčňujúci olejový kúpeľ. Po takom kúpeli sa už nemusíme natierať. Rovnakú starostlivosť venujme aj rukám a nechtom v podobe masáží a zábalov. Vyživujme svoje telo ako z vonka tak i z vnútra. Nezabúdajme na prísun vitamínov a minerálov v podobe ovocia, zeleniny, rýb, byliniek, orechov a semiačok.


Pozor na alkohol - odoberá pleti vlhkosť. Pohyb na čerstvom vzduchu je jeden z najlepších kozmetických prostriedkov. Cievny systém tela je dobré trénovať striedavými sprchami. Jemné vlásočnice pokožky sa tak lepšie pripravia na náhle a výrazné teplotné výkyvy. Čím lepšie je pokožka prekrvená, tým lepšie funguje jej výživa a látková výmena.


Pestujte svoju pleť správnou starostlivosťou a jar privítate so žiarivou pokožkou.
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.